Åsna - Massor om åsnor

Mula

Mula

Mula heter den avkomma som kommer från ett häststo och en åsnehingst. Det omvända kallas mulåsna. En mula är steril och därför kan den inte para sig med andra mulor, mulåsnor, hästar eller åsnor. Dock så förekommer det att honmulor blir gravida även om det är ovanligt. Det finns inga dokumenterade fall att en hanmula lyckats få avkommor.

Mulor är mer lika hästar än mulåsnor och även lite större än mulåsnor om deras föräldrar var likartade. En mula kan väga upp till 500 kg. Uttrycket "envis som en åsna" är egentligen en felöversättning av engelskans "stubborn as a mule" som egentligen betyder "envis som en mula".

Mulor är vanliga

Mulor är vanliga

Det är mer vanligt med mulor än med mulåsnor. Detta beror på att ett häststo har 64 kromosomer och åsnehingsten har 62 kromosomer. En mula får 63 kromosomer. I djurvärlden är det lättar att två djurarter får avkommor ifall modern har fler kromosomer än fadern.

En mula anses få intelligens, seghet, uthållighet och försiktighet från hästpappan samt smidighet och hastighet från åsnemamma. Dessutom anses mulor ha mer kognitiv intelligens än båda sina föräldrar.

Mulor är tåliga

Mulor är tåliga

Mulor anses mer tåliga och uthålliga än både hästar och åsnor. Normalt kan en mula böra ⅕ av sin egen vikt under länga sträckor. Mulor avlas också fram för deras egenskaper även om inte mulorna kan ge avkommor. Dessutom äter en mula betydligt enklare mat än en häst och behöver inte själv bära lika mycket havre eller korn.

Packmulor används på många håll i världen eftersom det inte finns några andra djur som lika effektivt kan transportera gods. Bland annat finns de packmulor i amerikanska Sierra Nevada.


Allt intressant om åsnor

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om åsnan men också en del kul & lustiga saker gällande åsnorna.Meny - Åsna
Till förstasidan på www.åsna.seHögst upp på sidan om åsnorLängst ned på sidan om åsnan
MulorMulåsnorZedonkNyheter